Okolica

Doživite neočekivano i istražite okolicu Slavonije i Podravine

Jedna od najočuvanijih europskih rijeka, Drava, teče kroz pet država, a najljepše pejzaže kreira upravo u virovitičko-podravskom kraju. U ovom kraju je Drava očuvala i posljednji otok nekadašnjeg Panonskog mora – Križnicu.

Turističko informativni centar (TIC) “Klopotec”, smješten na slikovitom “Kladarskom bregu” gdje se prirodne ljepote združuju s nastojanjima ljudi da osmisle zajedničke sadržaje poziva sve koje Bilogora privlači ili će ih tek privući svojom jedinstvenošću.

Slavnog je pjesnika i vojnika car Franjo Josip I. odlikovao plemstvom zbog njegovih vojnih zasluga, a kuća u kojoj je proveo djetinjstvo, uronjena u seosku idilu, danas je zaštićeni spomenik kulture. Ipak, njezina prava vrijednost krije se iza ulaznih vrata gdje će se, sasvim neočekivano, pred vama otvoriti suvremeni multimedijalni interpretacijski centar.

Otkrijte prekrasnu prirodu, bogatu tradiciju, vrhunsku gastronomiju, razgledajte lokalitete, građevine, perivoje… Tu su u 19. stoljeću plemićke obitelji gradile dvorce i kurije. Oni obnovljeni, sjajan su odabir modernim putnicima za opuštajući odmor daleko o vreve i stresa. Jednom kad otkrijete Slavoniju i Podravinu, sigurno ćete nam se vraćati.

Raznolikost prirodne baštine ogleda se u nepreglednim posebnostima Parka prirode Papuk – UNESCO svjetskog geoparka, UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, koji se ovom županijom proteže u dužini od 72,5 km te na područjima koja su dijelovi ekološke mreže Europske unije Natura 2000. Na području Virovitičko-podravske županije zabilježeno je približno 1300 vrsta flore i faune što čini gotovo 1/3 ukupnog nacionalnog fonda.

Prostire se na površini od 336 četvornih kilometara sa izuzetnom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta. Park prirode Papuk obuhvaća i tri područja posebne zaštite, a to su: Rupnica – geološki spomenik prirode glasovit po stubastom lučenju vulkanskih stijena; Park šuma Jankovac – gorska dolina okružena stoljetnom šumom bukve sa krškim fenomenom Jankovačkog slapa i Sekulinačke planine – specijalni rezervat šumske vegetacije – šuma bukve i jele starosti oko 150 godina sa prašumskim karakterom.

Tajne Drave ćete otkrivati u nekadašnjem ljetnikovcu grofa Draškovića iz 19. stoljeća i raskošnom perivoju koji ga okružuje. Svijet sova, kutak leptira, ptičja pjevaonica, čudesna šuma, dravske šume vila i vilenjaka, znanstveno-istraživačka stanica.. Istražite perivoj gdje vas očekuju bijele rode, jezerca s kornjačama, volijere s pticama grabljivicama, šetnica u krošnjama, vrt mirisnih doživljaja, edukativni povrtnjak i voćnjak…

Poznatija kao Hrvatska Sahara, pustinja Peski se proteže od Đurđevca preko Kalinovca pa sve do Kloštra Podravskog te je 1963. godine proglašena posebnim geografsko-botaničkim rezervatom. Nakon posljednjeg ledenog doba, nabujala Drava donijela je čestice pijeska s Alpi, a u periodu sušnih razdoblja vodostaj rijeke bi bio nizak pa je jaki podravski vjetar raznosio čestice pijeska te stvorio pravu pravcatu pustinju.

Otkrijte čari jedinog naseljenog riječnog otoka u Hrvatskoj, Križnice. Zabavite se s obitelji ili prijateljima u nezaboravnoj plovidbi Dravom, promatrajte brojne ptičje vrste u zaštićenom prirodnom staništu, opustite se uz ribolov ili upoznajte križnički kraj na dva kotača na jednoj od brojnih biciklističkih ruta.

Dodatne informacije potražite na